Hjälp till självhjälp – Bangkok

Några av flickorna som jobbar

Jag har förmånen att känna två svenska kvinnor i Bangkok som verkligen gör skillnad.  Annika Jonasson och Susanna Asklöf arbetar i Bangkoks slum (Klong Toey) och för att människor skall få det bättre. Det är ingen hemlighet att det i Thailand existerar stora klasskillnader och för dem längst ner på skalan är det svårt. Här är två bra exempel på välgörenhet som är hjälp till självhjälp.

 

Hang on Hangers

Creatives-Fair

Annika Jonasson har bott i Bangkok i 12 år. Innan dess bodde hon i Kina, redan där var Annika som är medföljande hustru, aktiv med  olika välgörenhetsprojekt. Detta fortsatte i Bangkok och hon var aktiv i många olika projekt innan Hang on Hangers föddes för fyra år sedan i Bangkoks slumområde Klong Toey. Annika har ett stort hjärta och har arbetat hårt med projektet och för att det verkligen skall göra skillnad.

I somras fick Annika den fina utmärkelsen Årets Smålänning 2014  för sitt arbete med de ensamstående mammorna.

Tjejrna

sortering och packning

Genom att tillverka Klädgalgar för stor och för små och sedan sälja dessa får projektet in pengar och kan avlöna ca 40 kvinnor i Bangkoks slum Klong Toey. Det är framförallt ensamstående kvinnor med barn och kvinnor som har handikappade barn. Denna grupp har mycket svårt att hitta arbete och Hang on Hanger ger dem möjlighet till försörjning. Annika är också inblandad i projekt att bygga hus för särskilt utsatta i slummen och stödjer barn så de får möjlighet att gå i skola –  grundskola och universitet. Annika har också varit idéspruta till ett annat projekt i slummen som heter Vällingprojektet. Det drivs av några svenska unga tjejer, Viktoria, Emma, Malin och Thina. Mer om deras projekt i ett annat inlägg men kolla in deras blogg – mycket trevlig läsning.

 

SWEOR hos Hang onIdag var SWEA Bangkok på besök i lokalen, Annika höll en presentation och många handlande.

Food Academy Bangkok – F.A.B

Susanna Asklöf ville också göra skillnad i Klong Toy. Hon startade då F.A.B som skall lära Thailänska ungdomar från slummen att laga mat. Efter ca ett år i F.A.B´s regi fixar Susanna praktikplats på något hotell eller restaurang och på detta sätt hoppas hon att ungdomarna kan få ett bra yrke.

Nöjd Susanna med plakettSusanna ser nöjd ut efter SAAB´s fina sponsor plakett

F.A.B lär ut internationell och svensk matlagning och bakning. De har varit mycket aktiva och gör PR genom att verka. Bland annat har de  anordnat Midsommarfirande, Kräftskivor, Kyrkkaffe och Jullunch. De har också levererat catering både till företag och privatpersoner. Många olika sponsorer däribland SAAB har hjälp till att bygga om lokalen och fixa. En fond från Schweitz betalar en årshyra och många privatpersoner har bidragit.

Här förbereds efterrätt Frosen cheescake

När jag hälsade på med ett gäng kvinnor så fick vi en jättegod kräftsoppa, en västerbottensostpaj och himmelskt god efterrätt. Frozen Cheescake och Äppelkaka med gott kaffe därtill. Det skall verkligen bli spännande att följa Susanna och ungdomarna.

Jag vill verkligen önska båda kvinnorna och projekten lycka till i framtiden. Ni gör ett fantastiskt arbete!

 

www.hangonhangers.net

vallingprojektet.wordpress.com

www.foodacadameybangkok.com

 

2 thoughts on “Hjälp till självhjälp – Bangkok”

  1. Krönikören says:

    Vi behöver verkligen eldsjälar som dessa kvinnor!

    1. Anika Julin says:

      Eller hur! de gör verkligen skillnad. Galgarna är dessutom vackra och håller kläderna på plats!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On FacebookCheck Our Feed