Istanbul

på väg till Hagia S

Förr känd som Constantinople, en mytomspunna stad mellan Europa, Asien o Mellan Östern. Jag hade stora förväntningar på denna semester som min dotter arrangerade. Hon har varit här flera gånger och älskar staden. Hade turen att åka med en chafför från flygplatsen som dels var väldigt duktig på Turkiets och Istanbuls historia, dels talade han perfekt engelska. Så jag fick en snabb version över årtusenden vad som hänt! Vi skulle alla mötas här och jag var först på plats vilket gav mig en mjukstart att uppleva staden på egen hand en eftermiddag/kväll.

Hagia Sofia

Hagia Sofia

Jag tog ett glas vin på terassen och hade denna fantastiska utsikt.

Detta museum har en intressant bakgrund. Det var varit under årtusenden kyrkor för olika religioner. Först som en kristen kyrka (år 532-537) sedan grekisk-ortodox och omvandlades 1453 efter Konstatinopels fall till Moské 1453. Sedan 1934 är Hagia Sofia museum. Gamal kristen lämning på väg till Hagia S Väl samlade gick vi för att se insidan av Museet. Fantastiskt är bara förnamnet då detta Museum är gigantiskt stort. Det är också som ett puzzel av ode lika tidsåldrar och religionerna. Här en gammal kristen lämning Gamal kristen lämning Inne i Museet finns idag stora skyltar som minner om att det också varit Moské. Här åberopas Allah och Muhammed. vacker guld utsmyckning Denna vackra utsmyckning finns i den inre delen. Ljuskronan i bilden finns det ett hundratal i museet – väldigt pampigt och man kan inte låta bli att tänka att det har varit stearinljus i dem och att någon skulle tända dem varje dag!! vackert golv Detta vackra golv minner också om en svunnen tid.

Topkapi palatset

Topkapi2 Nästa dag var förmiddagen vigt åt detta palats. Palatset var det Osmanska sultanernas residens och deras rikes administrativa centrum från 1465 till 1853. Palatset är stort och omfattande och det sägs att de egentligen aldrig behövde lämna området! Här fanns när det var som störst ca 4000 personer och här fanns moské, sjukhus, trädgårdar och ett stort harem. Hayden o Louise på innergården Här står Hayden och Louise på en av de fina innergårdarna. Här finns flera som sammankopplar byggnader och anläggningar. På sin storhetstid var området ca 700 000 m2 Paltaset övergavs år 1853 till ett modernare palats.

Köket

Stor kittel
I köket kunde man ibland behöva tillaga mat till 4000 personer så inte undra på att alla kittlar var enormt stora!!

 

Sultanens gemak

Sultanens privata gemak Här sparades inte på någon lyx. Vackra äkta mattor, stora sängar och soffor. handmålat kakel över allt. det var här han tog emot någon eller några av sina konkubiner.

Mosaik

Härlig mosaik Härlig mosaik 2 Överallt i tak eller på väggar finns fantastic handmålad mosaik. På Palatset finns förutom fantastiska ädelstenar och diamanter också ostindiska serviser och kristallglas. Här sägs också flera saker tillhöra profeten Mohammed, en hårlock, en kappa ett svärd och ett avtryck av hans fot. Hela området omvandlades till museum 1924. Värt ett besök – absolut helt fantastiskt. Naturligtvis ha även Palatset en fantastisk utsikt över vattnet .

Utsikten mot vattnet 2

Moderna Museet Istanbul

Vi började vår kultur del med att äta en superb lunch på Museets restaurang. Verkligen jättegott. Sedan begav vi oss ner till Museet. Det hade en utställning med gammal och samtida Turkisk konst som var kul att se. Mobil 2 moderna M Moderna 2 Moderna 3 Här är några av de mer moderna verken.

De sjunkna Palatset

De är vad Turkarna själva kallar detta mer nogräknat är den en undervattens cistern. undervattens cistern

Väldigt vacker och sakralt är det att stiga ner 20 meter under jord till detta ställe. 336 belysta marmorpelare bär upp taket.Bara ett stenkast från Blå Moskén och Hagia Sofia ligger detta ställe.
 

Medusa

Det byggdes på 500-talet men man tror att en mindre cistern fanns på plats redan på 300-talet. Staden behövde vatten och detta var lösningen. Längst bort i cisternen finns en liten trappa som leder till en marmorpelare som föreställer antikens Medusa – fast upp och ner. Varför?  Det tvistar  de lärde. Medusa1   Finns också ett ställe här nere där du kan slänga en slant över axeln och önska dig något. Självklart gjorde jag det!! Önska sig

Väl värt ett besök när du är i Istanbul.

Den Blå Moskén eller Sultanahmet Camil

Detta är en av två riktigt stora moskeer i Istanbul. Denna är klädd i blått kakek därav det västerländska namnet. Den byggdes mellan 1609 och 1616.

Blå Mosken 2 IMG_Blå Mosken2767

Vacker Moské med Fantastisk arkitektur  –  man förvånas över vad de kunde göra redan på 1600-talet. Den byggdes av de osmanska sultanen Ahmed mellan 1609-1616.

Louise o jag i Mosken

Kvinnor måste täcka sitt huvud och hår
 

Båttur på Bosporen

Båttur på Bosporen

Passerade fina samhällen och det är säkert fullt av folk här på sommaren.

 

Hamam

Här i Istanbul finns det många badhus med väldigt olika karaktär och stil. Här finns en lång tradition av njuta av ett riktigt turkiskt bad. Vi gick till centralt och traditionellt där kvinnor och män är separata.

Att ligga på den varma stenen i mitten av rummet är härligt. Här var det fullt av kvinnor i alla storlekar och former. När det blev min tur kome en bastant dam och skrubbade och sedan tvättade mig grundligt. Efter detta vankades det en massage.

Ett härligt avslut på denna mycket trevliga resa.

 

www.miklarestaurant.com

 

 

Badet ligger i en vacker byggnad och här omgärdas du av vacker sten. Ljusinsläppet och mycket stämningsfullt. Den varma sten du ligger och inväntar att din hud skall bli mjuk o varm inför skrubbning.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On FacebookCheck Our Feed