Julstämning i Stockholm

julälgarna

Stockholm blues

Tog en avstickare till Sverige och måste säga att jag valde en vacker tid – December. Trots mörker och gråväder lyser Julutsmyckningarna upp. Redan innan 1:a advent ar julen i full prakt, vilket dock är lite tidigt tycker jag! Saknar dock snö gör jag – med snö bli denna mörka årstid lite ljusare. Stockholmarna är faktiskt värda lite snö och sol efter att ha haft två timmar sol under November!!

Stenbäcksjulgranen

Sagogran

Den här granen kallad för “Stenbecksgranen”  (då den betalas av Stenbeck ) och återfinns på Skeppsbron, en tradition de startade 1986. En ny gran varje år och detta år är den 40 meter hög på¨en 100-årig stam och massor av noga utvalda grenar som 1 och en monteras på stammen. Sannerligen en sagogran, eller vad säger ni?

 

Jul Jul strålande jul

Överallt gör sig julen påmind och detta ökar för varje dag i December. På Raul Wallenbergs Torg är det alltid olika kultur installationer eller utställningar. Nu när det är juletid har det gjort det enda rätta!! Ståtliga, höga och mäktiga reser sig älgarna, fem i antal. När de är tända är de verkligen en vacker syn. Mäktiga höga och vackra.

Älgar på väg julälgarna

 De här älgarna är så häftiga! Stora och mäktiga precis som den vanliga skogens konung.

Grand Hôtel Stockholm

Jag hade date med en Elisabeth en mkt trevlig väninna med många järn i elden. Det var som vanligt på fredagar “knökfullt”. Vi fick dock ett bord och kunde sippra på ett glas champagne och stöta och blöta livets svåra gåtor. I och med att Nobelpristagarna börjat anlända har de verkligen julat till det!

bullig julgran juldekorationer på grand

Fin Julgran och dekorationer lite överallt

Varför inte?

Den populära korvkiosken Östermalms Korvspecialist” på Nybrogatan förnekar sig aldrig.

Korvkiosken

Här kan du köpa korvar från världens alla hörn. Vid lunch är det alltid lång kö här.

Blommor och Julen hör ihop

För mig är julen fylld av lukten av Hyacinter, jag älskar verkligen dessa blommor. Julstjärnor och Amaryllis är andra praktfulla julblommor. Det känns som gemeneman spenderar mer pengar på blommor i juletid, det gör i alla fall jag!

Hyasinter Närbild mistel Krans

Hyacinter, kransar och en mistel. Viktiga julattribut!
 

Överallt finns julmarknader och aktiviteter runt tema Jul här ser ni Kungsträdgården i stockholm en grå december söndag.

trädgårdsgatan

man kan värma sig

Dessa besökare tyckte att +-0 var kallt och uppskattade verkligen den värmande brasan i Kungsan

 

Julbord på Villa Godthem

Ett julbord på restaurang brukar jag försöka hinna med. Ibland två. Jag är barnsligt förtjust i julmat och då pratar vi nästa allting! Detta år samlade jag nära och kära på Villa Godthem  – det blev en mycket lyckad eftermiddag!

Pepparkakshus

Juligt värre Mormor fick en jättefin present

Trevligt värre på vår jullunch och lilla Mamma fick en så fin present som Tova gjort själv. Maten var världsklass och efterrättsbordet var det största jag och Tova sett! Här fanns allt och det är tydligt att den en i radarparet Villa Godthem är konditor!!

 

 Lucia på Sturehof

Att se en av de vackra Lucia tågen är ett måste. Under många år har jag följt barn och barn-barn men de senaste åren har en ny tradition skapats. Det är Bästa Malin som drar ihop ett trevligt gäng på Sturehof i Stockholm. Dit kommer sedan Stockholms Lucia. Alltid världsklass på sången vilket är det viktigaste!

Lucia kören

Well, vi blev ju lite förvånade –  nej, det var inget fel på sången men kunde de inte klätt sig traditionellt. Nu blev det lite platt fall.

 

Duktiga på att sjunga  – absolut

 

Vi fick i alla fall ses prata skratta och ha allmänt trevligt. Dessutom fick vi tillfälle att skåla för Malin och Hans som precis gift sig. Tack för trevligt sällskap Ninna, Maruschka, Gunilla, Hans och Malin.

Girls Malins vackra ring 1

3.e advent på Skansens Julmarknad

Det var inte bara vi som hade samma tanke idag men solen sken och vi tog en långpromenad.

Ninna o malin Skansen

Härligt med lite sol trots kyla tyckte inte bara jag utan Malin och Ninna med. skojade till det på Skansen och blev Lucia!

finaste luciatåget i stan

Hahaha, snyggaste lilla lucia tåget ever!!

sovast

Lite mat var på sin plats efter allt traskande och här fanns renkötts klämma äkta sovast – gott!

 

God Jul på er alla där ute!

 

www.villagodthem.se

www.maruschkademargo.com

www.sturehof.se

www.grandhotel.se

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Julstämning i Stockholm”

 1. Agneta Bekassy de Bekas says:

  Fin och stämningsfull blogg. Visst är Sverige vackert på många sätt och vis, men ack så kallt och blåsigt. Göteborg tar nog priset när det gäller blåst och fuktig kyla. Föredrar Stockholm.

  1. Anika Julin says:

   Hej Agneta hur har du det nu? Lika kallt och blåsigt?
   kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On FacebookCheck Our Feed