Loy Krathong – flytande drömmar

synderna flyter bortb2

Denna Thailändska högtid är kanske också den vackraste av alla högtider tycker jag. Buddistiska Loy Krathong infaller den 12 månaden i den  Thailändska månkalendern. Det är då fullmåne. Nästan alltid infaller detta i November och i år den 6e. (ifjol var det den 24 november).

 

fullmoon

 

Vackra Krathonger

Krathong  betyder “flytande båt” och tillverkas för hand. Dessa små farkoster är vackra och utsmyckade med blommor och ibland ljus och rökelse. Det sägs att denna högtid kommer från gamla ritualer att ge gåvor till Vattengudarna. Idag lägger man alla sina negativa tankar, hat och synder i sin båt och skickar iväg den och låter allt detta försvinna. Man får också önska sig något. Vissa lägger också pengar (inte sedlar bara mynt) det skall ge dig lycka och rikedom.

leak med krathonger

Förra året när min kompis Malin var här försökte vi tillverka våra egna….resultatet var väl sådär. Beslöt mig för att be en duktigt Thailändska att tillverka mina i år. Här är Leak som tillverkat dem åt oss.

Festligheter

Vi var ett gäng som valde att fira denna högtid på lokal i byn.  Många hotell har sina egna Loy Krathong fester.

welcom to loy krathong God thaimat DAns

Trevlig Thaimiddag med mycket god mat och dans hade vi denna kväll på det lokala hotellet Lomtalaey

Bort med tråkigheterna

Man tar sedan sin krathong och lägger den i vattnet. Kan vara i ett hav, i en bäck eller till och med i en pool om det kniper. Jag har varit med om denna högtid i Sverige och en gång höll det på gå riktigt illa. Göran min kompis snubblade och höll på att ramla i det kalla November vattnet!! Han tappade dessutom sina glasögon.

Denna dag var det dock annorlunda. Bara att vada ut i den ljumma vattnet och försiktigt sätta ner sin krathong och hoppas att den kommer att leverera mina önskningar!

krathongerna i vattnet synderna flyter bortb2

Så vackra!

 

 

2 thoughts on “Loy Krathong – flytande drömmar”

    1. Anika Julin says:

      men Grattis från oss
      kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On FacebookCheck Our Feed