Munkarna i Mae Phim

Den gamle munken

Jag har blivit så inspirerad av min väninna Birgitta som varje gång hon är här svänger förbi munk klostret och skänker dem mat.eller andra förnödenheter. Själv hade jag aldrig varit där förrän nu. Munkklostret ligger vackert på en kulle i Mae Phim.

vänner på väg till templet

På väg till Munk klostret med gåvor

 

Bra att veta

Som kvinna får du inte vidröra en munk inte heller ge honom något direkt. Det som ges måste då ställas bredvid munken. Man skall inte visa axlar eller knän och se till att ta av skorna. Var också lågmäld, det är faktiskt ett religiöst tempel.

 

En munks liv

De stiger upp tidigt på morgonen ber och mediterar, när solen går upp ger sig delar ut för att få mat att by- eller stadsbor. Det är mycket vanligt bland Thailändarna att de regelbundet skänker mat. Många Thailändare anser också att alla män skall bli munkar när de fyller 20 år. Alla blir det inte men många gör kortare sejourer och stannar ett par månader upp till två år.

Munkar som stannar väljer ofta olika vägar att utbilda sig inom Buddismen eller till exempel meditation. Båda exemplen ta år av träning att bemästra.

Templet i Mae Phim ligger bakom hotellet Lom Talay. Dit kan du gå för att visa respekt för Buddha och kanske ge en gåva.

Ingången till munkklostret

Ingången till det vackra templet

 

Den gamle munken

Munken som gav oss välsignelse

 

 

rökelse o bladguld offer platsen

Vackra altaret där rökelse och bladguld finns.
 
Jag blir välsignad
Välsignad och här kontemplerar jag över önskningarna
 

Tips hur man gör

Så här har jag fått lära mig hur man gör (tack Hajen). Man placerar sin gåva (till exempel de färdiga hinkarna man kan köpa) bredvid munken. Sätt dig sedan ner på knä och buga tre gånger, munken har du en “kvast” som han doppar i vatten som han sedan skakar över dig –  det är själva välsignelsen. Därefter vänder du dig till altaret, stoppa ner valfri peng i trälådan, ta det speciella kit som ligger där med rökelse och ett ljus som du tänder. Du tar sedan tre bitar bladguld och fäster på Buddha figurerna på altaret. Munken visar gärna om du inte förstår.

Gå sedan ner på knä igen buga tre gånger och kontemplera. Jag tyckte verkligen att det var en speciell andlig upplevelse att komma dit och det kändes mycket bra att få en välsignese – kanske blir 2015 det bästa året ever?!

FullSizeRender

Här är min väninna Birgitta som alltid tar en vända till Munkarna när hon är här.

 

5 thoughts on “Munkarna i Mae Phim”

 1. Marjut Holmberg says:

  Det är det som är fascinerande att väldigt enkla liv utan alla de prylar och finesser som ett modernt samhälle har att erbjuda.
  Jag tror på karma , osjälviska och goda gärningar bidrar till god karma, medan “onda” och dåliga handlingar resulterar i en dålig karma.
  Sitter på tåget mot Stockholm , massa tankar i huvudet.
  Tack , Du fick mig tänka livets gåva

  1. Anika Julin says:

   Eller hur Marjut!!
   Dessutom får man en välsignelse av Munken in charge. Det blir en mäktig stund där man också kan ta en stund och bara andas!

 2. Stina says:

  det är andligt och en enorm upplevelse. Tack för ditt inlägg!
  http://www.swethaiparadise.se

  1. Anika Julin says:

   Hej Stina ja visst är det en mycket andlig och fin upplevelse. tack för att du länkat och att du tyckte om mitt inlägg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On FacebookCheck Our Feed