Rom

Ditrirambos alla priser

När jag hade avslutat mina intensiva yogaveckor på Yoga in Salino åkte jag till Rom. Jag bestämde redan innan avresan att jag skulle avsluta min resa här. Det var ganska trevligt att få ta på sig något annat än de yogakläder, shorts och kaftaner jag gått i nu i tre veckor! Också trevligt att återse en storstad. Zollino där vi huserat är bland de sömnigaste samhället ever!! Värre än i Hörnefors när jag var ung! Rom – denna  mytomspunna stad har jag besökt många gånger. Dock så känns det lika kul att vara här igen! Hotellet jag bodde på låg centralt och inte långt från Spanska Trappan och Fontana di Trevi  – så ganska mitt i smeten. Spanska trappan

Spanska trappan populärt plats att hänga på

Fonana de Trevi under constaction

Fontana di Trevi är verkligen vacker kvällstid när den är upplyst. Tyvärr så är den under konstruktion och såg ut så här i stället. 
 
 Louise
Denna bild av Fontana di Trevi och Louise är tagen för någgra år sedan

 

Jag är en turist

Hade bestämt mig för återbesök av några turistattraktioner – men nu med guide. Blev så inspirerad av mina och Louise resor ihop då vi nästa alltid haft guide. Vi fick verkligen ut mer av dessa besök. Men först en typisk italiensk drink, en karta och lite planering. Aperiol och en karta

En god aperol spumante och en karta för planering av dagarna

Colosseum

Med min lilla grupp

Här med min lilla grupp

Denna fantastiska Amfiteater från en stortid. Trots att mycket fattas av det ursprungliga Colloseum så är den mäktig. Här brukade Roms kejsare på sin tid, distraherade  folket genom att bjuda på skådespel av olika de slag. I Colloseum som rymde 55 000 åskådare kunde man få se på olika event. Gladiatorspel, avrättningar, strider mellan djur och människor. Ganska grymt och många människoliv ödslades. Numera håller Påven en årlig gudstjäst som är till förmån för alla som stupade här. Därför finns idag också ett stort kors på Colloseum Kanske har ni sett TV-serien “Rome” HBO? Här kan man förstå hur romarna levde. Har ni inte det se den! Del av Colloseum 2 Mamor del

Del av Amfiteatern och en del av en kolonn i marmor.
 

Vatikanen

Vatikanstaten är världens minsta stat men här ryms stora samlingar av kost och skulpturer. Denna dag var dock museet och kyrkan stängt. Pampig är det rätta ordet som beskriver Piazzan och byggnaderna. Jag och 10tusentals fans Det var Söndag och det var det hur mycket folk som helst här. Jag kom fem i 12 och hade sådan tur att precis 12 kom påven ut och välsignade alla. han möttes som en rock stjärna med hurra rop:=) vajande banderoller och glada människor. Han höll sedan en gudstänst.

påvenHär ses Påven i sitt fönster
 
 
Trevliga poliser
Egen Poliskår som vaktar

Långpromenad

Tog sedan en lång promenad från Vatikanen över Tibern mot de judiska kvarterna som jag hört var så fina. Bro över Tibern

Vacker bro över floden Tibern
Statyn på bron över TibernStaty på bron med det katolska korset vilades i sin famn
 

Pantheon

Detta antika Tempel ligger mitt i Rom. Vackert! Ett runt hål i taket är templets enda ljusinsläpp, snacka om konstruktion. Romarna behärskade verkligen ingenjörskost och arkitektur redan för sisådär 2000 år sedan! Pantheon Torget framför Pantheon är alltid livligt och det är mycket trevligt att sitta på någon av restaurangerna och bara titta eller lyssna. Inte sällan spelas här musik. En kväll lyssnade jag på en begåvad gitarrist som med en trummis tog sig an Pink Floyd.

Härlig dragspelareDagen efter var det denna begåvade unga dam som spelade dragspel – ett trevligt torg framför et vackert tempel.

Mat

Att äta gott i Rom är inte svårt! Lunch på stan på en trevligt uteservering är ett bra koncept. Lite goda italienska charkuterier eller mozzarella – mums!. Middagarna hade jag planerat. Kollade in The Guardian den Brittiska tidningen som har koll på mycket. Listar gärna städer och deras Mat, hotell och andra saker.

Forunato de Pantheon

Fortunato Phaneon 1 Denna restaurang ligger nära Pantheon. Trevligt restaurang där politiker och kända rom:are samsas med oss turister. Bred meny med pasta fisk och kött av bra kvalitet. De har utökat med denna trevliga uteservering sedan jag var här sist. Härligt att sitta ute! Jag har ätit pastan, fisken och många av de förrätter som serveras, gott!

Ditirambo

Ditrirambo Denna prisbelönta krog är mycket trevlig. Många specialiteter från Rom men också många vegetariska alternativ. Bra vinlista och som många restauranger ett bra urval av halv flaskor.’ Ditrirambos alla priser Hej då härliga Rom vi ses igen!   Fortunato de Pantheon, Via del Pantheon 55, +39 06 679 2788, ristorantefortunato.it. Closed Sun. Ditirambo, Piazza della Cancelleria 74, +39 06 687 1626, ristoranteditirambo.it. Closed for lunch on Mon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On FacebookCheck Our Feed