Svalbard ett vitt Paradis

ung isbjörn

För några år sedan hade jag chansen att åka på en fantastisk resa till Svalbard. Vi var ett kompisgäng som kom på idéen och sedan satte den i verket. Planeringen var en stor del av denna resa. Dels packning dels läsa om Svalbards spännande historia. Ögruppen som är isolerad men på samma gång ligger närmare Nordpolen än Oslo

vårt fartygVårt vackra fartyg M/S Stockholm

Flög till Longyearbyen staden där man finner Svalbards flygplats som tillhör det Norska kungariket. Speciell stad där man kunde se skyltar som “Här kan du ställa ditt gevär” när man skulle in i en affär eller “Varning för isbjörnar” . Detta är inte tomma hot – varje år kommer det isbjörnar in i byn och det händer också olyckor.

Ska man vara utan guide skall man hyra gevär! Vi hade dock guide så vi behövde inte denna detalj.

Fantastisk landskap

Kartan

På kartan ser du hur vi färdades under denna resa. Vi var det första fartyget som rundade norra delen av Svalbard den säsongen.

Det är kallt här året runt. Vi var här i slutet av Juni och det var typ -5 – -8gC och solen gick inte ner. Från Oktober månad går solen inte upp alls!

Landskapet är kargt med isberg av olika storlek.

Mäktiga landskap

Plötsligt reser sig en isvägg 20 meter rakt upp –  detta är världens näst största glaciär. Mäktig!

Djurliv

Trots det karga klimatet finns flera däggdjursarter, ren, fjällräv och isbjörn. Just den sistnämnda hoppas alla som kommer hit till Svalbar att få se. Dessa bjässar som är mycket farliga för oss människor. En fullvuxen isbjörn väger över 500 kilo och mumsar gärna i sig en människa. Andra djur som trivs här är sälar, valross och massor av fåglar.

Valross

Denne hane kom ångande emot oss i vår gummi jolle – vår guide som var cool ställde sig bara upp och viftade med armarna, då stannande han tvärt och frustade!

 

Isbjörn

Alla vill se isens konung isbjörn! Alla sa att inte ha för stora förväntningar.

spår i snön

Spår i snön skruvade upp våra förväntningar

 

ung isbjörn ung flger mellan isflaken

Det här blev vår första möte med isbjörn.Denne unge isbjörn låg och smaskade på något på ett isflak när vi kom glidande i vårt fartyg. Han tittade på oss lite nyfiket men återgick till ätandet. Inte förrän en lång stund och massor av bilder, blev han lite rädd och hoppade vidare på isflaken.

Enskilt boende

På Svalbard och runt omkring på öarna finns små stugor där det bor människor. Otroligt men sant!! Vi träffade en tjej som bodde där själv (efter hennes kille dragit). Hon bodde helt avskilt ett år. Hon fick jaga räv,säl och samla fågeldun. Hon blev naturligtvis superglad när vi kom med frukt, lite ost, mjölk och en flaska vin. Den sista saken var extra bra då hennes granne skulle komma på besök följande dag. Först fick han åka skidor 10 mil sedan skulle hon hämta honom med skotern!

Ensamma damen

Man får inte vara rädd av sig om man skall bo så här avskilt. En gång var stugan omringad av isbjörnar som försökte ta sig in.
 
Isbjörn nära
 
Den här stora hannen funderade på att hoppa i vattnet – –  problemet var bara att vi satt i en gummibåt inte alls långt ifrån. Jag blev riktigt rädd!!

 

Midsommar

Vi firade midsommar på Svalbard och hittade en stång som vi dansade runt. Ingen midsommar stämning infann sig men det var kul i alla fall.

Midsommardans

Härlig vy

En fantastisk och minnesvärd resa utöver det vanliga. Har du chansen åk till Svalbard se gärna omgivningarna från ett fartyg.

4 thoughts on “Svalbard ett vitt Paradis”

 1. Agneta bekassy says:

  Vad det ser skoent kallt ut. Svettas i den fuktiga Bangkok vaermen och skulle gaerna just nu byta plats med en isbjoern. Maste varit en otrolig upplevelse.

  1. Anika Julin says:

   Eller hur Agneta – där var det svalt och skönt!! Förstår att Bangkok är allt annat än härligt just nu med värmen – hoppas svalkan kommer snart

 2. Kenneth Edvardsen says:

  Hej Anika!
  Vilken fin resa. Hur lång tid tog det? Det måste väl var svårnavigerat i till synes smala fjordar och isberg. Jag visste inte att kusten var så sönderskuren. Ja det ser verkligen ut som ett annorlunda paradis.
  Hälsningar
  Kenneth

  1. Anika Julin says:

   Hej Kenneth det to ca 10 dagar inklusive resdagarna. Ja jag tror man måste ha en bra kapten i dessa vatten som är svår navigerade. En mycket speciell och super mysig resa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On FacebookCheck Our Feed