Utbildning mot fattigdom

Lärarinnan med två av barnen

 

Alla pojkarna o BO o raija

Pojkarna utanför sitt hem med grundarna av Childcare Raija och B-O Larsson. Här ses också deras tolk.

Childcare

Raija och B-O är sedan några år bosatta i Thailand under vinterhalvåret. De började att diskutera hur de skulle kunna hjälpa barn i området där de har sitt hus. För två år sedan fick de idéen som sedan blev Organisationen Child Care. Att ge fattiga barn som är duktiga i skolan en möjlighet att genomföra sin skolgång. Det innebär att de får bidrag till skoluniform, skolmaterial, läxhjälp, bussreor till och från skolan, mellanmål eller skollunch. Alla barn är individuella och har också individuella behov. Childcare har mycket goda kontakt med de olika lokala skolorna och av lärarna får de hjälp att välja ut barnen. Ett av kraven är att de skall prestera i skolan.

Pojkarna

Bröderna Boss och Bas är 11 och 13 år.

De här bröderna fick tidigt stipendier av Childcare. Dels till skoluniform men också att de kan göra läxorna efter skoltid i skolan. När de kommer hem sköter de sina gamel morföräldrar som är 90 år båda två. De lagar mat och tvättar byter blöjor. Deras mamma sitter i fängelse och pojarna hade inte kunnat fortsätta i skolan om de inte fått stipendium.

GammelmormorGammelmormor var så glad när vi kom. Hon vet att pojkarna är duktiga i skolan och förstår att detta kan vara räddningen för dem.
 
Raja med alla
Raija sitter ner och samspråkar med familjen, 
 
 

Framtiden tillhör barnen

Från början betalade  Raija och B-O allt ur egen ficka men nu har vänner och företag slutit sig till gruppen som aktivt stöder organisationen. Grundarna har dock själva full koll på urval och utbetalningar men vill understryka att alla medel går till barnen.

När ett barn valts för ett stipendium ut åker Raja och B-O tillsammans med en tolk till marknaden och ekiperar barnen. Inni från och ut är det vanligaste som köps till barnen. Många barn har bara ett ombyte från början. Skoluniform får de också. Stipendierna delas ut för ett år efter detta så följs elevens utveckling noga och för att behålla stipendiet krävs att man presterar. Det har hitills inte varit ett problem då förutsättningarna att lyckas bra i skolan, höjs så mycket med ett stipendium.

Idag har Childcare 30 barn i olika åldrar som de stöder.

Glad stipendiat 2

Den här flickan har fått en helt ny framtid med stipendiet. Hon har förut varit mycket sjuk och missat flera år i skolan – något som hon nu tar tillbaka.

Viktiga Lärare

Lärarna i de olika skolorna har en viktig roll i organisationen. De är de som känner barnen och deras bakgrund och resultat. De är de som föreslår vilka av barnet som skall få stipendium och vad som skall ingå i detta. Jag fick träffa lågstadieläraren Mrs Kallaya Junpram

Jag intervjuar

– Det finns många barn som har det mycket svår socialt. Fattigdom är utbrett och många barn lever också med sin far- och morföräldrar. Att ändra social mönster är svårt men viktigt säjer Kallaya, och Childcare´s stipendium är en viktig början för många att bryta mönster.

Hon är själv mycket aktiv inom projektet, dessutom pratar hon mycket bra engelska. Hon berättade att särskilt en flicka som hon är orolig för. Henne cyklar hon förbi varje dag och frågar hur det går. Detta engagemang fick mig att genast bli sponsor för just den familjen. Att varje månad köpa det allra nödvändigaste i form av ris, olja, grönsaker etc. Allt så att barnen skall ges förutsättningar att klara sin skolgång. Men på detta sätt får också familjen nytta av . Skall berätta mer om detta i ett annan inlägg.

Glada barn

Lärarinnan med två av barnen

Jag träffade fyra stipendiater som naturligtvis var väldigt glada för sitt stipendium men som också har levererar med råge. De här två eleverna går i en fin liten byskola med små klasser och engagerade lärare.

Fin skola 2

Vi du hjälpa till att göra skillnad i Thailands östra del med Mae Phim i centrum? Det kostar inte mycket för att göra stor skillnad.

www.childcare.in.th

eller ring Raja Larsson på 085-435 50 08

 

2 thoughts on “Utbildning mot fattigdom”

  1. Tack Anika för ditt reportage, din omtanke och ditt stöd för de fattiga barn vi har i vår organisation. Den bästa och kanske enda möjlighet de har att lyfta sig ur fattigdomen är utbildning. “Utbildning är en nyckel till framtiden”, som är vår paroll, det vill vi ge till fler behövande barn. Nya sponsorer är därför ett stående önskemål. Det finns många mycket duktiga barn som p.g.a. fattigdom inte har möjlighet att fullfölja sin skolgång. Vi hoppas att din blogg når ut till en mängd generösa personer som kan tänka sig att bidra så fler barn kan få tillgång till “Nyckeln”.

    1. Anika Julin says:

      Hej Raija och B-O Larsson ni gör ett fantastiskt arbete med er Organisation Childcare!! Har fått mycket bra respons på mitt blogginlägg. Skriver ett till om att bli stödfamilj i början på det nya året.
      kram till er

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On FacebookCheck Our Feed